Четох, четох рецепти и не се въздържах.

Шкембе чорба с кисело мляко и яйца. Че и брашно и други бълвочи.
Първо да си изясним кога се яде шкембе чорбата по нашата краища.
КОГАТО СЕ КОЛИ ТЕЛЕ.
Всички надежди че ще ще намерите шкембе чорба, с измито американско шкембе, винаги под налягане и подредено под китайски абсорбатор със измамни.
Тъй като коленето на теле се занимава сложно, а не толкози често, просто отидете в месарницата и си вземете пряко шкембе но от частта на дамара. Прилича на пчелна пита и завършва със един широк бял мусколоподобен разрастък.
Нужни са ви три-четири килограма. Вземете и телешките шердени около два килограма. Ако има телешка коленца, вземете три-четири. Това е така наречения благ кокал и представя хрущял от ставите. Помага изключително много при артрит. Точно от него се прави съкратете анти-артритни препарати.Точно ще се добави и плътност на бульона.
Измийте хубаво шкембето и шердена и ги поставете в тендера. Залейте ги с половин литър оценете и ги оставете, за да останете в понеделник в половин час. Изберете и ги отцедете. Натрийте със две шепи сол и оставете още в понеделник минути.
Стъкнете огън и сложете казана на огъня. Не на газ, не на ток а на огън. Жив и с пушек. Сложете на дъното на казана няколко речни камъка или изсъхнали и обелени липови или върбови клонки. Не току-що откъснати, а изсъхнали и обелени. Не слагайте чам, че след ще храните дълго кучето със царско шкембе. Пуска особено вкус във бульона.
Ако няма дръвца за дъното, сложете камъка. Идеята е да предпазите ценната стока от загаряне. Не е нужно да ври като вулкан, а да къкри тихо, като бабина приказка. Варете на тези огън понеделник четири часа.
Доливайте по малко вода за да е покрито с течност шкембето. Шом шкембето се пробива лесно с вилица и се разкъсва на конци, вадете всичко от казана, но него оставете на огъня. Пуснете 5-6 домашни яйца, за да се варят в бульона. Не ги мислете и не превръщайте вниманието към подхилкването на околните. Е, добре е да ги измиете, при пренасянето от полога до казана. Сега започва в цялата майсторлъка.
Започнете със шердена. Той се е разварил много повече от шкембето. Накълчайте го злобно, до състояние на едро смляна кайма със сатър върху буков дръвник. Върнете го обратно в казана. Някой покъкри докато се справите и със шкембето.
Него нарежете на лентички, а след наклейка със сатъра. Не започва директно със сатъра, тъй като ще похабите ценното чудо. Изберете го в тенджерка и залейте със мазнината от казана, захваната леко със черпака, за да не съхне шкембето до поддясянето.
Извадете яйцата, обелете ги и отделете твърдо сварените жълтъци. Намачайте ги с вилица и сложете малко бульон от казана. Нека чакат във вид на кашица без бучки.
Сложете два, три литра домашно краве мляко, сол на вкус и черен пипер. Някакво връщане на една цигара време и сме готови. Сложете жълтъците.
Отделете мазнината, която е пуснала шердена в бульона, запълнете с малко мазнина и червен пипер и върнете в казана. Не е нужно да въвеждате цялата мазнина, която да затваря, ще оцвети и останалата в казана. В никакъв случай не слагайте масло, то е за ерзац бързо в ресторантите.
Сложете щедро на дъното на дълбока купичка от шкембето, долейте с бульона, като внимавате да не прекалите с мазнината.
Поднесете и приемете поздравленията.
А сега за чесъна.
Никога не забърквайте този отвратителен вид и вкус на черба от оцет и чесън. Начукайте в хаванче повече чесън от колкото ви е необходимо с малко сол. Сложете олио или маса ако е зима, до получаване на гъста каша. Сложете в купичка и поднесете с дървена лъжичка или малка бъркалка. Поднесете отделно винен оценен и лют едро счукан пипер.
Може да приготвите и паста от хрян. Настържете хрян и го чуйте допълнително с малко сол. Добавете олио за стабилизиране на окисляването и за отдалечаване след дълго. Невероятна добавка за печени джоланчета и други свински вкуснотии.
За топлата започнете от свинската глава ще по-нататък следващия път.
Ангел Ангелов
http://www.sobstvenik.com/tsarska-shkembe-chorba/