Вземете един казан. Ако няма, не почвайте готвенето изобщо. Пък и каквито чорбаджии ще сте, ако разполагате само с тендерка под налягане. Класическото извращение на рецептата е боб с наденица или с пушени кокали. Вкуса и усещането нямат нищо общо с истинската чорбаджийска лапаница. Трябва да ви един ден за приготвяне и десетина сериозни хора за дегустиране. Нацепете от вечерта два килограма дребен български боб в тенджера с вода. Нацепете един куп дърва в количество като за варене на компоненти. Сутринта няма да се занимавате с физически занимания. Та така. Станете сутринта, запалете огъня и сложете боба да се вари. Щом поомекне, свалете казана от огъня изцедете водата и отделете полусварения боб.

Заредете отново с вода и сложете два джолана и четири пет свински крачета. Подправете с черен пипер и сол. Публикувайте в казана две глави чесън, без да разделяте скилидките или да ги белите. Отворете си една бира и се радвайте на огъня, като подръчквате и зареждате според уменията си. Джоланчетата ще се сварят бързо, така проверете до къде са стигнали свинските крачета. Щом се сварят до нивото на разпадане извадете всичко и обезкостете като поизстинат. Мушнете една керемида в огъня, за да се напече и да сложете една шепа картофи, няколко червени чушки и две глави небелен лук, заедно с полусварения боб в казана.

Отворете следващата бира и внимателно изложете керемидата. Разрежете направо през скилидките отново две глави чесън и ги подредете върху керемидката. Междувременно може да вадите  малко жар от огъня, за да печете по една серия свински вратни пържолки, спасявайки обезкостения джолан от пристигналите дегустатори. Боба все някога ще се свари. Щом стане, извадете зеленчуци и добавете обезкостените меса. Срожете нарязани на кубчета моркови, обелете и нарежете на дребно сварени лук, изчистете чушките от люспи, намачайте и пускайте на воля, за да се къпят в казана. Сварените чеснови глави изстискайте а картофите намачкайте.

Объркайте ги и ги оставете да си чакат времето, заляти с малко вода за да не съхнат. Сложете чесъна върху керемидката. Измийте няколко домата и ги пуснете във водата. След цигара време ги извадете, изчакайте да изстинат, нарежете на дребно и ги върнете обратно. Бобеца вече май е станал. Сложете намачканите картофи с чесновата паста от сварените скилидки.

Внимание !!! Отделете няколко купички средно гъста лапаница и я скрийте от групата, някъде на студено. На другата сутрин ще разберат каквото лечебно действие има. Ще се желира и може да се яде с вилица. Публикувайте една буца мандраджийско масло, ако ви се намира, ако нямате и купешко става, но не си е работа. Как ще хапвате топлата лапаница, вие ще си решите, но приемайте поздравления със запазено достойнство на чорбаджия.

Запръжката. Забелязахте че лапаницата не се запържва с известния бъркоч от мазнина, лук и червен пипер. Подобно извращение ще развали цялата идея. Лапаницата е продукт, който се приготвя от наличните зеленчуци в късна есен и е разрешен за болни от диабет, високо кръвно, капризен стомах и тежка градска депресия. Няма тлъсти меса и мазнини. Рецептата е записана и след това реално приготвена в този вид, за първи път през 2004г. от автора. Всички предишни и следващи рецепти ще се приготвят по автентичен начин от есента на 2011г.https://www.facebook.com/MuzeiNaHliabaITradicionniteHrani/ Казани има, дърва има, желание има, ако има желаещи за дегустатори или готвачи някак пишат на: Ангел Ангелов info.angelov@gmail.com